למה יש טווחי זמנים בבישול סו-ויד?

אחת השאלות שהטרידו אותי כשהתחלתי לבשל סו-ויד היא מדוע ברוב המתכונים הזמן לבישול היה נתון כטווח מסוים ולא זמן ספציפי ולכן זה לא מפתיע אותי שזאת גם שאלה שמטרידה הרבה אחרים. היום החלטתי לענות עליה 🙂

במידה ויצא לך לקרוא מתכון לבישול סו-ויד ובו זמן הבישול צוין כבין 3 ל – 6 שעות, או בין שעה לשעתיים או כל שילוב טווחים אחר ומצאת את עצמך תוהה מתי לעזאזל האוכל שלי באמת מוכן ואני יכול לסיים את הבישול ולאכול אותו אז התשובה הקצרה היא:

האוכל ״מוכן״ בכל נקודת זמן בתוך טווח הזמנים שמופיע במתכון.

כל עוד המזון היה בבישול יותר מזמן המינימום שצוין במתכון ופחות מזמן המקסימום אתה יכול להתייחס אליו כמוכן. אין באמת זמן קסום ספציפי שבוא המזון באמת באמת מוכן.

האיך והלמה של זמני בישול סו-ויד

בשביל להתחיל את ההסבר המקיף יותר צריך קודם להבין מה באמת המשמעות של ״מוכן״ וכאשר מדובר בבישול סו-ויד יש לכך 2 משמעויות מרכזיות:

  1. לוודא שהמזון אכן מגיע לטמפרטורה הרצויה ושהוא שוהה בה מספיק זמן בכדי להגיע לפסטור ולהפוך אותו לבטוח למאכל.
  2. לוודא שהמזון מגיע למידת רכות (Tenderness) מספקת למאכל מבלי שהוא הופך לרך או יבש מדי.

כאשר המזון מגיע לטמפרטורת הבישול הרצויה, הוא נמצא בה מספיק זמן בכדי להיות בטוח למאכל והוא הגיע לרמת הרכות הרצויה למאכל – הוא נחשב מוכן.

זאת הסיבה שאתם יכולים לבשל סטייק פילה ולאכול אותו אחרי 50 דקות או אחרי 3 שעות מבלי שהוא יאבד מהאיכות, רכות והטעם שלו. ככל שהבשר נמצא יותר זמן בבישול הוא יהפוך לרך יותר עד לקצה הטווח שניתן. מעבר לכך המזון כבר יהפוך לרך מדי ו/או יגיע לבישול יתר.

בשורה התחתונה, המזון יהיה מוכן ונהדר למאכל בכל נקודת זמן בתוך הטווח שצוין.

קשה או רך?

הגורם המרכזי שלוקחים בחשבון כאשר באים לבשל סו-ויד הוא סוג הנתח והאם הוא נחשב ״קשה״ או ״רך״. הנתחים בבשר הבקר מתחלקים לנתחים שזזים הרבה (קשים) ולנתחים שזזים מעט או לא זזים כלל (רכים).

נתחים רכים

כפי שאתם יכולים לראות באיור למעלה, הנתחים הרכים מגיעים משרירים חלשים ו/או שרירים בעלי פעילות נמוכה יחסית. נתחי הרוסטביף למיניהם כמו אנטריקוט, סינטה, שייטל ועוד. בישול של נתחים רכים יהיה מאופיין בזמנים קצרים וטמפרטורות נמוכות ואני אישית בוחר בטמפרטורה שתתן לי מידת עשייה של מדיום רייר (אזור ה 55-58 מעלות) כאשר זמן הבישול ישתנה בהתאם לסוג הנתח ולעובי שלו.

נתחים קשים

נתחים אלה נחשבים ״קשים״ בגלל כמות הקולגן שיש בהם שמטרתו היא לשמור את השרירים יחד ולחברם לעצם. מהסיבה הזאת נתחים אלו יהיו מאופיינים בזמני בישול ארוכים (12 שעות ועד מספר ימים) ובטמפרטורות בישול גבוהות (82-85 מעלות) אשר יאפשרו להם להתרכך ולקבל עסיסיות שלרוב לא ניתן להשיג בשיטות בישול אחרות. ככל שהטמפרטורה שבא אתם מבשלים גבוהה יותר כך זמן הבישול יהיה קצר יותר וחשוב מאד להבין שאתם יכולים לשחק עם השילוב זמנים הזה ולקבל תוצאות שונות אבל עדיין מדהימות.

גורמים נוספים

יש גורמים נוספים שפחות מתייחסים אליהם כמו מהיכן הגיע הבשר. לדוגמה, נמצא שבשר של פרה שגודלה בצורה אורגנית מגיע לאותה רמת רכות של בשר שנרכש בסופר בחצי מהזמן. וגורמים נוספים כמו גיל הבשר, איכות הבשר ועוד אשר לכולם יש השפעה בסופו של דבר על זמני הבישול.

אבל זה לא באמת ריאלי לקחת את כל הגורמים הללו בחשבון ולתת טווח זמן אשר מתאים לכל מקרה ומקרה ולכן טווחי הזמן שניתנים ברוב המתכונים רלוונטיים לרוב סוגי הבשר והנתחים ויניבו תוצאות מעולות בכל נקודת זמן בתוך הטווח.

לסיכום, ההמלצה שלי היא שלא תהיה מקובע אלא תרשה לעצמך קצת ניסוי וטעייה עד שתגיע לשילוב טמפרטורה וזמן שמניב לך את התוצאה הטעימה והטובה ביותר בשבילך כי בסופו של דבר זה מסתכם בהעדפה האישית של כל אחד ואחת וכל היופי בבישול סו-ויד זה שגם אם טעינו בזמנים הנתח לא יתקלקל אלא רק ישנה את מרקמו.

שיהיה בתאבון 🙂

קרדיט תמונות: Chefsteps

אז מה היה לנו?

משלוחים מהירים

לנקודת חלוקה או עם שליח עד הבית

שירות לפני הכל
אחריות יצרן מקורית
100% מאובטח

רכישה מאובטחת בכרטיס אשראי

משלוח לנקודת חלוקה (חינם בהזמנה מעל ₪300)

משלוח לנקודת חלוקה מתבצע עם חברת המשלוחים זיגזג בשיתוף עם חברת buzzer.

ההזמנה תישלח לנקודת החלוקה הקרובה ביותר לכתובת שתזינו במהלך התשלום על ההזמנה ותהיה לכם אפשרות לבחור את נקודת החלוקה לאחר ההזמנה. יישלח עליכם סמס ובו תוכלו לראות את הנקודה שאליה תגיע ההזמנה כולל אפשרות לבחירת נקודת חלוקה אחרת.

וודאו שהמספר הנייד שאתם מזינים בעמוד התשלום נכון כי את האפשרות לעדכון נקודת החלוקה וההודעה על הגעת החבילה לנקודת החלוקה תקבלו בהודעת סמס.

איסוף עצמי

איסוף עצמי מתאפשר ממחסני חברת איהאוס, בכתובת תל גיבורים 5 (בית טפר), קומה 3, חדר 321, תל אביב.

ניתן להגיע לאסוף בימים ראשון עד חמישי בין השעות 9:00 עד 17:00.

ניתן להגיע עם הרכב עד לקומה 3, החניה היא חינם לשעה הראשונה ואין בעיה של חניה לצורך איסוף הזמנה.

רק לאחר שקיבלתם אישור (שיישלח במייל ובהודעת וואטסאפ) אתם יכולים להגיע בימים ובשעות שרשמנו למעלה, לציין את שמכם ואת מספר ההזמנה שלכם. 

אין צורך להודיע או לתאם הגעה לאחר שקיבלתם אישור שההזמנה מוכנה.

משלוח מהיר

רק הזמנות שבוצעו עד השעה 10:00 יסופקו לבית הלקוח באותו יום (למעט ערים שמודגשות)

הזמנות שבוצעו לאחר השעה 10:00 בימים ראשון עד רביעי יסופקו יום למחרת.

הזמנות שבוצעו לאחר השעה 10:00 ביום חמישי יסופקו ביום ראשון.

האספקה לרוב תהיה בשעות אחר הצהריים ועד שעות הערב המאוחרות!

רשימת הערים שניתן לשלוח אליהן

אבן יהודה
אביחיל
אודים
אור יהודה
אור עקיבא
אזור
אחיסמך
אירוס
אלישמע
אמונים
ארסוף
אשדוד
אשקלון
באר גנים
באר יעקב
בארות יצחק
בית אלעזרי
בית דגן
בית עריף
בית חנן
בית חנניה
בית נחמיה
בית יהושע
בית יצחק
בית יצחק שער חפר
בית עובד
בית עזרא
בני דרור
בני עטרות
בנימינה (ללא גבעת עדה)
בן זכאי
בני ברק
בני עייש
בצרה
בת ים
גאולים
גאליה
גבעת ברנר
גבעת השלושה

גבעת חן
גבעת שמואל
גבעתיים
גדרה
גיבתון
גינתון
גליל ים
גלילות
גן יבנה
גן חיים
גני עם
גני יוחנן
גני תקווה
גנות בדר
גנות
געש
ג’סר א זרקא
גן שמואל
גת רימון
הוד השרון
הרצליה
זיתן
זכרון יעקב
חבצלת השרון
חדרה
חולון
חיפה (מהיום למחר)
חמד
חצור
חרות
יבנה
יגור (מהיום למחר)
יהוד
ינוב
ירקונה
ישרש
יקום
כפר ביל”ו
כפר הנגיד
כפר חב”ד

כפר יונה
כפר טרומן
כפר מל״ל
כפר מעש
כפר נטר
כפר שמריהו
כפר סבא
כפר סירקין
לוד
מגשימים
מודיעין
מודיעין עילית
מכבים רעות
מזור
מזכרת בתיה
מעגן מיכאל
מקווה ישראל
משמר השבעה
נווה ירק
נווה ימין
נופך
נחלים
נטעים
ניצן
ניצן ב
ניצנים
ניר צבי
נס ציונה
נורדיה
נשר (מהיום למחר)
נתניה
סביון
עדנים
עינת
עין ורד
עין שריד
עיינות
פרדס חנה – כרכור
פרדסיה
פתח תקווה

צופית
צורן
צור משה
קדימה
קדרון
קיסריה
קרית אתא (מהיום למחר)
קרית אונו
קרית ביאליק (מהיום למחר)
קרית ים (מהיום למחר)

קרית מוצקין (מהיום למחר)
קרית עקרון
ראש העין
ראשון לציון
רחובות
רינתיה
רמלה
רמת גן
רמת אפעל
רמות השבים
רמת השרון
רעננה
רשפון
שדות ים
שדה ורבורג
שדה עוזיהו
שוהם
שפיים
שתולים
תל אביב
תל יצחק
תל מונד