מחבתות – כל מה שחשוב לדעת

כל מטבח שמכבד את עצמו, חייב שיהיו לו כמה מחבתות מכמה סוגים. לא, אנחנו לא מדברים על המחבת שאתם מכינים איתה ביצה לילדים או שקשוקה, אלא מחבתות מקצועיות יותר, שמיועדות לבשלנים חובבים, מתקדמים ומקצועיים, שרוצים לעלות שלב ביכולות הבישול במטבח הביתי שלהם.

למחבתות שנציג בכתבה זו יש גם לא מעט יתרונות בריאותיים, על כך נרחיב עוד בהמשך. 

ישנם שלושה סוגי מחבתות מקצועיות נפוצים: 

ברזל, ברזל יצוק וקרבון.

בשנות ה-60, נכנסו לשימוש במטבח הביתי מוצרי הנון-סטיק השונים ובתוך כך גם מחבתות, שהכילו שכבה של טפלון שמנעה מהאוכל להדבק. הפתרון שהיה חדשני לחלוטין באותם ימים גנב את ההצגה וגם את מקומן של מחבתות מחומרים ותיקים יותר כמו ברזל וברזל יצוק. 

במשך השנים התגלו יותר ויותר ראיות מחשידות כלפי המוצרים המצופים למיניהם. החומרים ששימשו ליצירת שכבת הנון-סטיק התגלו ככאלו שיכולים להפריש כימיקלים רעילים כאשר הם נחשפים לחום מסוים – לא תופעות שאתם רוצים להיות חשופים אליהן כשמדובר באוכל שלכם. גם במקרה של שימוש בכלי חד – כלים מצופי טפלון עלולים להישרט ולשחרר חומרים מזיקים. 

המהפך שחווה עולם הבישול הביתי בשנים האחרונות, כשהוא הופך לתחביב יותר מאשר מילוי של צורך קיומי, תרם לירידת קרנם של מוצרים כמו מחבתות טפלון. 

יותר ויותר אנשים מעוניינים לאכול בריא יותר ולבשל בצורה מקצועית יותר – בסופו של דבר זה לא ממש מומלץ להכניס מחבת טפלון לתוך תנור אפייה לוהט או לצלות איתה סטייק על גריל גז – יכולות שמחבתות מחומרים כמו ברזל יצוק, כן מאפשרות. 

בואו נסקור את המחבתות השונות שמוצעות היום בשוק לחובבי הבישול הביתי 

מחבת ברזל יצוק – חיונית בכל מטבח

בכל מה שקשור לבישול, אפשר לומר כי ברזל יצוק הוא אחד החומרים הכי ותיקים בעולם. כבר לפני אלפי שנים נרשמו עדויות לשימוש נרחב בברזל יצוק לצרכי בישול ויצירה של כלי מטבח, אבל לא רק – לברזל יצוק יש מקום של כבוד גם תחומי התעשייה והבנייה.

מחבת ברזל יצוק נפוצה בדר”כ בשתי תצורות פופולריות – עם פסים או עם משטח ישר. מחבתות ברזל יצוק זמינות בגדלים שונים, ומגיעות בדרך כלל עם ידית ברזל או עץ

למה ברזל יצוק כל כך טוב? 

מחבתות ברזל יצוק קנו את מקומן בקרב חובבי הבישול המתקדמים והמקצועיים בזכות כמה תכונות בולטות. 

1. עמידות 

מחבתות ברזל יצוק נתפסות כבלתי ניתנות להריסה, ואפילו אם הן חלודות לחלוטין – כתוצאה מחוסר תחזוקה – יש סבירות גבוהה שאפשר להצילן. מדובר באחד הכלים הוותיקים במטבח, בעיקר בזכות יכולות ההישרדות המופלאות שלו. 

2. שמירת חום 

מחבתות ברזל יצוק ידועות בתכונות שמירת החום המעולות שלהן. אמנם לוקח להן יותר זמן להתחמם ממחבתות אחרות, אך כשזה קורה, קשה להתחרות בהן. תכונה זו הופכת את מחבתות הברזל היצוק למתאימות במיוחד לצלייה של בשר, עוף ומזונות אחרים. 

3. פיזור חום 

כשאנחנו מבשלים סטייק לדוגמא, אנחנו שואפים לייצר בישול אחיד עד כמה שניתן. ברגע שהיא מתחממת, מחבת הברזל היצוק מפזרת את החום בצורה יעילה על כל שטח הבישול, מה שמאפשר לכם לצלות / לבשל בצורה אחידה.  

טיפ 1: כשרוצים לחמם מחבת ברזל יצוק, כדאי להתחיל עם חום נמוך ולאט לאט להגביר כדי להגיע לטמפרטורת צלייה מושלמת

4. עמידות

מחבתות ברזל יצוק הן קשוחות במיוחד. ניתן להכניס מחבת ברזל יצוק לתנור אפייה לוהט, לטאבון, לבשל בגריל הגז ואפילו להשתמש בהן מעל אש ישירה.  

5. בישול בריא 

במחבתות ברזל יצוק אין שימוש בחומרים כמו טפלון וכימיקלים אחרים שמוגדרים כמזיקים לבריאות, שקיימים במחבתות וכלים אחרים, בעיקר כאלו שמוגדרים כנון-סטיק. 

6. שימושיות 

על מחבת ברזל יצוק ניתן להכין כמעט את כל סוגי המזונות. מרטבים ופסטות, דרך בישול ירקות ועד צלייה של נתחי בשר עסיסיים. 

7. מחיר 

מחירן של מחבתות הברזל היצוק נע בין כמה עשרות שקלים בודדות, ולא עובר בדרך כלל את ה-100+ קצת שקלים. מדובר בהשקעה בסכום לא גדול שמביאה איתה תועלת גדולה במטבח. 

טיפ 2: על מחבת ברזל יצוק אתם יכולים להכין מגוון אינסופי של מאכלים, אבל מומלץ להימנע כמה שיותר מבישול של מאכלים חומציים מאד. החומרים שנמצאים בסוגי מזון אלו עלולים לפגוע במחבת. 

איך שומרים על מחבת ברזל יצוק במצב מעולה לאורך זמן? 

לפני השימוש 

מחבת ברזל יצוק דורשת יותר תחזוקה ממחבת נון-סטיק רגילה. אם יצא לכם לחקור מעט את נושא מחבתות הברזל היצוק, בטח נתקלתם במונח שנקרא seasoning (סיזונינג) – בעבר היה נהוג לשמן את מחבת הברזל היצוק ולאפות אותה עם השמן כדי לייצר שכבת נון-סטיק טבעית ללא כימיקלים. 

כיום, מרבית המוצרים ממותגים שמכבדים את עצמם מגיעים כבר משומנים מראש (pre-seasoned). בכל מקרה, גם אם המחבת משומנת מראש וגם אם לא, לא מעט בשלנים מקצוענים ושפים ממליצים להכין מאכלים שומניים מאד בחודש הראשון לשימוש על מנת לחזק את שכבת הנון-סטיק הטבעית. 

שטיפה וניקוי 

מומלץ לשטוף היטב לפי ההוראות שפירטנו כאן למטה לפני השימוש הראשון. בניגוד לכל מיני אמונות כאלו או אחרות, אין שום בעיה לנקות את מחבת הברזל היצוק שלכם עם סבון. מה שאסור לכם בתכלית האיסור לעשות, זה לשים את הכלי במדיח.

אפשר לנקות עם סקוץ’ עדין ויש גם מברשות ייעודיות לניקוי – אין לכם מה לדאוג – צריך יותר מכמה שפשופים טובים כדי להעלים לחלוטין את שכבת השומן שעמלתם לפתח על המחבת שלכם. 

לא כל ארוחה מחייבת שטיפה יסודית – ברור שאם הכנתם פסטה ברוטב שמנת על המחבת תצטרכו להעניק לה ניקוי יסודי, אך זה לא המצב בכל פעם שאתם משתמשים במחבת. מומלץ למרוח שכבה נאה של שמן עם מגבת נייר על המחבת לאחר השטיפה. 

אחסון 

חשוב מאד לשמור על כללי האחסון במידה ורוצים להעניק למחבת הברזל היצוק אורח חיים מיטבי. לאחר שייבשתם היטב את המחבת בסוף השטיפה ומרחתם שמן עם מגבת נייר, הגיע הזמן לאחסן – עד השימוש הבא. יש להימנע משריטות – אלו יכולות ליצור תופעה של חלודה במחבת שלכם. מומלץ לאחסן עם מגבת או מגבת נייר מעל – מה שישמור על המחבת משריטות והצטברות של לחות. 

מה חשוב לבדוק לפני שקונים? 

  • שמדובר במותג מוכר – אתם לא רוצים לחשוף לאש גבוהה ולאכול מזון שבושל על מוצר מפוקפק. 
  • שהמחבת לא כבדה מידי – ברזל יצוק הוא חומר לא קל, וכדאי לוודא שאתם יכולים להרים את המחבת. 
  • מומלץ לוודא שיש ידית אחיזה נוספת – שמסייעת להרים את המחבת הכבדה. 

מבשלים סו-ויד? אם אתם רוצים לעשות פיניש כמו שצריך ולייצר את אפקט המייארד שיעניק לכם קראסט – בלי להיות חייבים להדליק גריל גז או מעשנה כל פעם, מחבת ברזל יצוק זה מוצר חובה עבורכם.  

מחבתות קרבון – הדור הבא של המחבתות 

מחבתות הקרבון מביאות את יתרון הנון-סטיק של מחבתות טפלון, יחד עם יתרון אגירת ופיזור החום של מחבת ברזל יצוק, בלי חסרון המשקל הגבוה של מחבתות הברזל היצוק ובלי בעיות של ציפוי מתקלף – כמו שקורה לעיתים במחבתות הטפלון. 

מחבתות הקרבון מציעות יכולת צריבה מהירה ופיזור חום יעיל, קלות לתחזוקה ורגישות הרבה פחות ממחבת ברזל יצוק. מחבתות הקרבון עשויות בדרך כלל מ-99% ברזל ו-1% פחמן. המחבתות מגיעות בצבע בהיר יחסית, וככל שמשתמשים בהן הן הופכות לכהות יותר וכך מספקות ביצועים טובים יותר

מחבתות הקרבון הן לא חדשות בנוף המטבחי, אבל כמו לא מעט אביזרי בישול שהפכו לפופולריים בשנים האחרונות, גם הן היו בשימוש בעיקר בקרב שפים מקצועיים, וזלגו אט אט גם למטבח הביתי, ולמשתמש החובב שגילה את היתרונות שלהן. 

מחבתות קרבון לא שוקלות הרבה, קלות לניקוי, אפשר לחשוף אותן לחום גבוה והן מצטיינות בצלייה וכנראה שישרדו עוד הרבה זמן אחריכם. 

מבחינת זמן חימום, מחבתות הקרבון עדיפות בהרבה על מחבתות הברזל היצוק. הן עבות הרבה פחות, ובכך מתחממות מהר הרבה יותר. אפשר לבשל בהן הכל – ביצים, אורז, תפוחי אדמה וכמובן שאפשר ורצוי גם לצלות עליהן נתחי בשר עסיסיים. 

כמו במקרה של מחבת ברזל יצוק, גם מחבת קרבון: 

  • מומלץ לנקות מיד אחרי השימוש 
  • מומלץ להימנע מבישול של מאכלים חומציים 

בין המותגים המובילים בתחום מחבתות הקרבון ניתן למצוא את חברת De Buyer הצרפתית, שהוקמה כבר בשנת 1830. סדרת המינרל בי פרו של היצרן, מציעה מחבתות קרבון בכמה גדלים, כולל ידיות קרות שמאפשרות שליטה מיטבית גם כאשר המחבת לוהטת. 

הגיע הזמן להיפרד ממחבת הנון-סטיק הרגילה שלכם, ולעבור למחבת קרבון. 

ברזל יצוק VS קרבון

ברזל יצוקקרבון
משקל כבדמשקל קל (יחסית)
מתחמם לאטמתחמם מהר
מחיר זולמחיר יקר

והנה סרטון השוואה שמראה את הקראסט שנוצר על הסטייק בכל אחת מהמחבתות:

מחבתות ברזל 

סוג שלישי נפוץ, הן מחבתות עשויות ברזל. 

מחבתות אלו יהיו בדרך כלל קלות יותר, ויתחממו מהר יותר – מחבתות ברזל יצוק יהיו משמעותית עבות יותר ממחבתות ברזל רגילות. גם מחבתות ברזל יכולות לפתח יכולות נון-סטיק טבעיות, כל עוד תדאגו לפתח שכבת seasoning טובה. 

אז איזו מחבת כדאי לכם לבחור? 

הכי טוב אחת מכל אחד : ) אין כמו להחזיק מגוון של מחבתות וללמוד את הדקויות הקטנות שכל חומר מייצר. 

במידה וזה לא הכיוון שלכם, היינו ממליצים שתהיה לכם לפחות מחבת אחת רצינית – מקרבון או ברזל יצוק. 

אין ספק שאם אתם רוצים לעלות רמה ביכולת הבישול הביתי שלכם, כדאי להתחיל לעבוד יותר עם מחבת מקצועית.

אז מה היה לנו?

משלוחים מהירים

לנקודת חלוקה או עם שליח עד הבית

שירות לפני הכל
אחריות יצרן מקורית
100% מאובטח

רכישה מאובטחת בכרטיס אשראי

משלוח לנקודת חלוקה (חינם בהזמנה מעל ₪300)

משלוח לנקודת חלוקה מתבצע עם חברת המשלוחים זיגזג בשיתוף עם חברת buzzer.

ההזמנה תישלח לנקודת החלוקה הקרובה ביותר לכתובת שתזינו במהלך התשלום על ההזמנה ותהיה לכם אפשרות לבחור את נקודת החלוקה לאחר ההזמנה. יישלח עליכם סמס ובו תוכלו לראות את הנקודה שאליה תגיע ההזמנה כולל אפשרות לבחירת נקודת חלוקה אחרת.

וודאו שהמספר הנייד שאתם מזינים בעמוד התשלום נכון כי את האפשרות לעדכון נקודת החלוקה וההודעה על הגעת החבילה לנקודת החלוקה תקבלו בהודעת סמס.

איסוף עצמי

איסוף עצמי מתאפשר ממחסני חברת איהאוס, בכתובת תל גיבורים 5 (בית טפר), קומה 3, חדר 321, תל אביב.

ניתן להגיע לאסוף בימים ראשון עד חמישי בין השעות 9:00 עד 17:00.

ניתן להגיע עם הרכב עד לקומה 3, החניה היא חינם לשעה הראשונה ואין בעיה של חניה לצורך איסוף הזמנה.

רק לאחר שקיבלתם אישור (שיישלח במייל ובהודעת וואטסאפ) אתם יכולים להגיע בימים ובשעות שרשמנו למעלה, לציין את שמכם ואת מספר ההזמנה שלכם. 

אין צורך להודיע או לתאם הגעה לאחר שקיבלתם אישור שההזמנה מוכנה.

משלוח מהיר

רק הזמנות שבוצעו עד השעה 10:00 יסופקו לבית הלקוח באותו יום (למעט ערים שמודגשות)

הזמנות שבוצעו לאחר השעה 10:00 בימים ראשון עד רביעי יסופקו יום למחרת.

הזמנות שבוצעו לאחר השעה 10:00 ביום חמישי יסופקו ביום ראשון.

האספקה לרוב תהיה בשעות אחר הצהריים ועד שעות הערב המאוחרות!

רשימת הערים שניתן לשלוח אליהן

אבן יהודה
אביחיל
אודים
אור יהודה
אור עקיבא
אזור
אחיסמך
אירוס
אלישמע
אמונים
ארסוף
אשדוד
אשקלון
באר גנים
באר יעקב
בארות יצחק
בית אלעזרי
בית דגן
בית עריף
בית חנן
בית חנניה
בית נחמיה
בית יהושע
בית יצחק
בית יצחק שער חפר
בית עובד
בית עזרא
בני דרור
בני עטרות
בנימינה (ללא גבעת עדה)
בן זכאי
בני ברק
בני עייש
בצרה
בת ים
גאולים
גאליה
גבעת ברנר
גבעת השלושה

גבעת חן
גבעת שמואל
גבעתיים
גדרה
גיבתון
גינתון
גליל ים
גלילות
גן יבנה
גן חיים
גני עם
גני יוחנן
גני תקווה
גנות בדר
גנות
געש
ג’סר א זרקא
גן שמואל
גת רימון
הוד השרון
הרצליה
זיתן
זכרון יעקב
חבצלת השרון
חדרה
חולון
חיפה (מהיום למחר)
חמד
חצור
חרות
יבנה
יגור (מהיום למחר)
יהוד
ינוב
ירקונה
ישרש
יקום
כפר ביל”ו
כפר הנגיד
כפר חב”ד

כפר יונה
כפר טרומן
כפר מל״ל
כפר מעש
כפר נטר
כפר שמריהו
כפר סבא
כפר סירקין
לוד
מגשימים
מודיעין
מודיעין עילית
מכבים רעות
מזור
מזכרת בתיה
מעגן מיכאל
מקווה ישראל
משמר השבעה
נווה ירק
נווה ימין
נופך
נחלים
נטעים
ניצן
ניצן ב
ניצנים
ניר צבי
נס ציונה
נורדיה
נשר (מהיום למחר)
נתניה
סביון
עדנים
עינת
עין ורד
עין שריד
עיינות
פרדס חנה – כרכור
פרדסיה
פתח תקווה

צופית
צורן
צור משה
קדימה
קדרון
קיסריה
קרית אתא (מהיום למחר)
קרית אונו
קרית ביאליק (מהיום למחר)
קרית ים (מהיום למחר)

קרית מוצקין (מהיום למחר)
קרית עקרון
ראש העין
ראשון לציון
רחובות
רינתיה
רמלה
רמת גן
רמת אפעל
רמות השבים
רמת השרון
רעננה
רשפון
שדות ים
שדה ורבורג
שדה עוזיהו
שוהם
שפיים
שתולים
תל אביב
תל יצחק
תל מונד