כל מה שחשוב לדעת על… צנצנות מייסון

צנצנות מייסון הן צנצנות זכוכית עם פקק מתכתי שכולל שכבת גומי פנימית, מה שמאפשר לאטום את הצנצנות. הייחוד של צנצנות מייסון הוא במכסה הכפול שיש להן שכולל מכסה שטוח ומכסה או טבעת הברגה. כאשר סוגרים את הטבעת או המכסה המתברג הוא לוחץ על המכסה השטוח שמכיל כאמור גומיה בהיקף הפנימי ובכך נוצרת סגירה הרמטית שהיא למעשה סגירת ואקום.

צנצנות מייסון שימשו ומשמשות בראש ובראשונה לשימור של אוכל, אבל כמו שנראה בהמשך, הן עברו לא מעט גלגולים במהלך ההיסטוריה ומציעות מגוון שימושים – אפילו כאלו שלא קשורים בצורה ישירה למזון. 

כדי להבין איך הגיעו צנצנות המייסון לעולם, אנחנו חוזרים אחורה בזמן לתקופתו של נפוליאון, שחיפש דרך יעילה לשימור אוכל שתוכל לשרת את חיילי הצבא שלו.

על פי ההיסטוריה, נפוליאון הציע פרס גדול במיוחד למי שיביא פתרון לעניין. כ-14 שנים אח”כ, ניקולה אפר (Nicholas Appert) שף צרפתי, הציג את ההמצאה שלו לעולם: כלי אחסון מזכוכית עם מכסה מחוזק עם כבל ברזל דק ושעווה לאטימה המיועד לשימור של סוגי אוכל שונים – מרקים, ירקות, פירות ועוד – לתקופות ארוכות.

המצאה זו, זיכתה את אפר בפרס של 12,000 פרנקים. 

אבל מה קשור שף קינוחים צרפתי שחי לפני 150 שנה לצנצנות המייסון שאנחנו מכירים כיום? 

מצרפת אנחנו קופצים לארה”ב, לניו ג’רזי של שנת 1858, מספר שנים בודדות לפני שפורצת שם מלחמת האזרחים העקובה מדם. בחור צעיר בשם ג’ון לנדיס מייסון, מחליט שהוא משפר את המצאתו של אפר הצרפתי, ובעיקר את נושא האיטום.

מייסון מציג מכסה מתכת מתברג עם שכבת גומי פנימית שסיפק אטימה הרמטית לחלוטין של צנצנת הזכוכית. המכסה שהמציא מייסון היה (ועדיין) רב פעמי, וניתן להחלפה, מה שאפשר חיי מדף ארוכים במיוחד למוצר. בניגוד לדעה הרווחת, המכסה הומצא ראשון ולאחריו באה גם הצנצנת התואמת. יש הגורסים כי מייסון אחראי גם על המצאת המלחיות והפלפליות מזכוכית שאנחנו מכירים כיום, שעובדות באופן דומה לצנצנות המייסון שהוא המציא. 

מייסון הוציא אמנם פטנט על הצנצנות האטומות שלו, אבל לא השכיל לחתום על בלעדיות לתקופה מספיק ארוכה – בשנת 1897 פג תוקף הבעלות שלו על ההמצאה, מה שנתן את האות ללא מעט חברות להתחיל לייצר ולמכור צנצנות מייסון.

תוקף הפטנט אולי פג, אך השם תפס ועד היום קוראים להן צנצנות מייסון. איבוד הזכאות על הפטנט לא איפשרה למייסון לעשות רווח כלכלי מהמוצר, ויש דיווחים על כך שהוא מת בעוני בעיר ניו יורק בשנת 1902. 

לאורך ההיסטוריה, צנצנות מייסון לא נהנו תמיד מהצלחה… 

במאה ה-18, בתקופה בה לא היו מקררים, שמירה של מזון בצורה אטומה הייתה הכרחית, במיוחד באזורים בהם היו גידולים שהחזיקו מעמד לזמן קצר בלבד. בתחילת המאה ה-20, שימשו צנצנות מייסון לשימור של חמוצים, ריבות ורטבים – בעיקר באזורים חקלאיים. הצנצנות השקופות השתתפו בתחרויות בהן ניתנו נקודות על צבע בוהק והוענקו במקרים רבים כמתנות. 

במלחמת העולם השנייה, ממשלת ארה”ב אף חילקה צנצנות מייסון שהכילו סוגי מזונות במטרה לדחוף אנשים לגדל גידולים טריים אצלם בבית. 

בתקופה שאחרי המלחמה, הפכו מקררים ופריזרים ביתיים לנפוצים יותר, תשתית התחבורה השתפרה ואפשרה תפוצה של אוכל טרי בצורה שוטפת יותר ואריזות פלסטיק וניילון השתלטו על שוק המזון ותפסו את מקומן של צנצנות מייסון, שהפכו ממוצר הכרחי לפריט וינטאג’. 

בשנות ה-60 וה-70 חוו צנצנות מייסון תחייה נוספת, עם תנועה של אנשים שהרגישה שהעולם הפך להיות מתועש מדי, וחיפשו דרכים טבעיות יותר לאחסון מזון שהורידו את צריכת הפלסטיק והניילון. בימים אלו, נרשמה עלייה מחודשת במכירות של צנצנות מייסון. 

גם כיום ישנה גם מודעות בקרב חלקים מהאוכלוסייה לגבי צריכה של פלסטיק וניילון והשפעתם הסביבתית, ונראה שאנשים מגלים שוב את צנצנות המייסון, יחד עם עוד מגוון שימושים שהן מציעות, שלא קשורים בצורה ישירה רק לשימור של מזון יבש – אפשר להשתמש בהן ככוסות לשתייה, לשתול בהן פרחים ואפילו להשתמש בהן בתור טרריום – חלל לגידול בעלי חיים קטנים. 

צנצנות מייסון הפכו לנפוצות במיוחד השנה, כשהקורונה השאירה אנשים בעל כורחם בבית, מה שגרם להם לחפש תחביבים חדשים לעסוק בהם. חלק גילו את הבישול הביתי, ולא מעט גם את הבישול עם צנצנות מייסון.

בארה”ב דווח אף על מחסור בצנצנות מייסון בתקופת הקורונה, וספקים גדולים מדווחים על עלייה של כ-600% בביקוש. 

הצנצנות חוות לידה מחדש בפעם המי-יודע-כמה גם בקרב חובבי קולינריה ואוכל, חובבי סדר וניקיון שאוהבים לאחסן הכל בצורה מסודרת, בקרב אלו המבקשים לשמור על הסביבה ולחסוך בפלסטיק / ניילון, בקרב אוהבי ה-DIY שגילו את מגוון השימושים שמציעות הצנצנות, ואפילו בקרב צעירים, שמוצאים בצנצנות מייסון פריט אופנתי / וינטאג’ שלעיתים יושב אפילו ריק על המדף. 

אפשר לומר די בכנות, שצנצנות מייסון הפכו לפריט חובה אופנתי בכל מטבח שמכבד את עצמו.

רוצים להבין עד כמה?

ב-National Day Calendar, מיזם אמריקני חצי-הומריסטי חצי רציני בו כל יום הוא יום לאומי של משהו אחר, קיבלו צנצנות מייסון יום משלהן – כן כן, תסמנו ביומן – ה-30 בנובמבר הוכרז בשנת 2017 כיום צנצנות מייסון העולמי ש”מנציח המצאה גאונית שמפגישה משפחות במשך דורות” – כך נכתב באתר. 

מאז הומצאו, חוו צנצנות מייסון גם שינויים במראה, ולא רק בביקוש – במהלך ההיסטוריה היה ניתן למצוא צנצנות מייסון מזכוכית בכל מיני צבעים, ובין השאר מזכוכית צהובה, ירוקה, כחולה, סגולה ועוד. 

צנצנות מייסון זמינות בכמה נפחים, עיצובים וגדלי פתחים שונים – ניתן למצוא צנצנות מייסון גבוהות / נמוכות, רחבות / צרות, עם ידית אחיזה / בלי ידית אחיזה, עם פתח רחב / פתח רגיל ועוד.

המחירים נעים בדרך כלל מכמה עשרות שקלים בודדים, ויכולים להגיע גם לכמה מאות שקלים לפריטים נדירים. 

ומצנצנות קלאסיות ששימשו לאחסון מזון באיטום בימים עברו לחזית הטכנולוגיה היום – ולעולם הבישול המדויק בסו-ויד

איך מתחילים לבשל סו-ויד עם צנצנות מייסון?

לפני שמתחילים חשוב לשים לב שעל פי מייסון, הרעיון מאחורי המכסה והחלק השטוח שבו הוא כזה שבשביל להקטין את סיכוי ההתנפצות במהלך הבישול המכסה מתפקד כסוג של אל-חוזר בכח שמשחרר אוויר מחוץ לצנצנת ולא מחדיר את המים במיכל פנימה. זה מאפשר מצב של השוואת לחצים בין אמבט המים לתוך הצנצנת והמכסה הוא חד פעמי בגלל שהוא מתעקם כלפי מעלה במהלך השוואת הלחצים הזו.

1. סטייק אנטריקוט בצנצנת מייסון? פחות…. 

לא כל סוג מזון מתאים להכנה בצנצנת מייסון. בישול סו-ויד הוא למעשה בישול בשקית ואקום, ויש מזונות שתהיו צריכים לבשל בשיטת סו-ויד הקלאסית כדי לקבל את התוצאה הטובה ביותר. מתכוני בשר, עוף, דגים, פירות וירקות – יתבשלו בדרך כלל יותר טוב כאשר הם נכנסים לאמבטיה בשקית וואקום ולא בצנצנת מייסון. 

מצד שני, מתכונים שמצריכים שימוש בהרבה נוזלים או שומן, מתאימים בהחלט להכנה בצנצנות מייסון. קינוחים, רטבים, ממרחים, משקאות, חמוצים ואפילו קטניות כמו שעועית, דגנים ועוד ועוד, כולם סוגי מאכלים שיקבלו תוצאות מדויקות וטעימות יותר מאי פעם בבישול בצנצנות מייסון בסו-ויד. 

2. תנו קצת ספייס 

בישול סו-ויד גורם ללא מעט סוגי מזון לשחרר גזים או נוזלים בזמן התהליך. שקיות הוואקום הן גמישות ויכולות להתרחב במקרה הצורך, כך שזה לא יוצר בעיה, אך עם צנצנות לא כך הדבר – הזכוכית לא יכולה להתרחב ולכן יש הגבלה בכמות שאתם יכולים להכניס פנימה. לכן חשוב מאוד להקפיד להשאיר “חלל נשימה” בצנצנת שאתם מבשלים בה. 

מרווחים מומלצים, לפי סוגי מזונות 

  • אפייה: לעולם אל תמלאו ליותר מחצי צנצנות המכילות בלילה או בצק. צנצנת מלאה היא בסכנה ממשית להיסדק ואפילו להישבר וזה ממש לא מה שאתם רוצים שיקרה בתוך אמבט המים שלכם. 
  • דגנים: מרבית סוגי הדגנים מתרחבים בזמן הבישול, כך שחשוב להקפיד לא למלא אף פעם יותר משלושת רבעי הצנצנת (ואפשר גם קצת פחות, כדי לקחת מרווח ביטחון)
  • מתכונים אחרים: אם מדובר במזונות שנוטים להתרחב פחות, אפשר למלא את הצנצנת יותר. בכל מקרה, תמיד מומלץ להשאיר מרווח כלשהוא, גם אם מדובר במזונות שלא נוטים להתרחב. 

3. תסגרו חזק, אבל לא חזק מידי 

נכון, אתם רוצים שהצנצנת שלכם תהיה אטומה ומוגנת מחדירה של מים, אבל אתם ממש, אבל ממש לא רוצים להדק יותר מידי חזק. במהלך הבישול בצנצנות מייסון מתרחשת בריחה מסוימת של אוויר, וזה תהליך שאתם רוצים שיקרה. יש לחזק את המכסה עד שאתם מתחילים להרגיש בהתנגדות ולא יותר מכך. 

4. אל תהיו בשוק… תרמי 

הפחד הגדול של כל אחד שמבשל עם צנצנות מייסון הוא שהן ישברו במהלך הבישול. אבל איך זה יכול לקרות סתם כך בלי פגישה של הזכוכית עם עצם אחר?

הזכוכית רגישה לשינויים מהירים בטמפרטורה ובמקרה של מעברים חדים בין חום לקור וההפך, עלולה להיסדק או אפילו להתפוצץ – תופעה זו נקראת “שוק או הלם תרמי“. 

יש שתי שיטות יעילות בעזרתן אפשר למנוע מקרים של הלם תרמי: 

  1. שימו את צנצנות המייסון מוקדם יותר במים. למרות שלא מעט מתכונים ממליצים לשים את הצנצנות רק כשהמים הגיעו לטמפרטורה הנכונה, יש לקחת בחשבון את הסיכון של הלם תרמי במקרה שהצנצנת מוכנסת קרה לאמבט מים חמים. מרבית סוגי המזונות יסתדרו בסדר גמור עם כניסה מוקדמת למים, ולא אמור לקרות שום שינוי בתוצאה הסופית. 
  2. הכניסו לצנצנות מצרכים בטמפרטורת החדר. לדוגמא – אל תכניסו בצק קפוא לצנצנת ואז מיד למים החמים. במקרה של הכנה של דגנים או קטניות שדורשים הוספה של מים לצנצנת, יש להוסיף מים חמים. 

5. מים בששון 

בישול בצנצנות מייסון דורש הרבה מים ומקום, כך שמומלץ לבחור באמבט גדול לצורך המשימה. 

6. קו פרשת המים 

ודאו שהצנצנות מכוסות במים ופקחו עין על קו המים

במידה וסגרתם את הצנצנות כמו שצריך, אין מה לדאוג שהמים יחדרו פנימה דרך המכסה. כן תצטרכו לשים לב לגובה המים, שמתאדים לאט לאט. חשוב לשים לב לקו המים במיוחד אם משתמשים בצנצנות גדולות. הוסיפו מים חמים לפי הצורך כדי להימנע משוק תרמי. 

3 יתרונות בולטים של צנצנות מייסון 

  1. מגוון שימושים ענק
  2. אחלה פתרון לסדר ולחיסכון במקום 
  3. בטוחות לשימוש ובריאות הרבה יותר מכל ניילון או פלסטיק 

שימו לב: צנצנות מייסון טובות להקפאה – אבל לא מתאימות לשימוש בתנור! 

סביר להניח שאחרי שתכינו קינוחים עם צנצנות מייסון בסו-ויד, הן יהיו בשימוש מתמיד, אבל הנה עוד כמה דברים שאפשר לעשות איתן: 

  • סלט – לערבב את הרוטב בצנצנת 
  • שייק פירות וסמודיז’ 
  • מיקס גרנולה / שיבולת שועל 
  • חמוצים, ריבות, רטבים ועוד 
  • אחסנה של מזון יבש / ממתקים / תבלינים 

לא חשבתם שנשאיר אתכם בידיים ריקות נכון? 

הנה כמה מתכונים מומלצים להכנה עם צנצנות מייסון ממדור המתכונים באתר שלנו: 

וכמובן שיש עוד המון מתכונים שאפשר למצוא ברשת להכנת מטעמים עם צנצנות מייסון בסו-ויד. 

תהנו! 

אז מה היה לנו?

משלוחים מהירים

לנקודת חלוקה או עם שליח עד הבית

שירות לפני הכל
אחריות יצרן מקורית
100% מאובטח

רכישה מאובטחת בכרטיס אשראי

משלוח לנקודת חלוקה (חינם בהזמנה מעל ₪300)

משלוח לנקודת חלוקה מתבצע עם חברת המשלוחים HFD אשר מספקות את ההזמנות לנקודות החלוקה של חברת EPOST הפזורות בכל הארץ.

ההזמנה תישלח לנקודת החלוקה הקרובה ביותר לכתובת שתזינו במהלך התשלום על ההזמנה.

וודאו שהמספר הנייד שאתם מזינים בעמוד התשלום נכון כי את העדכון על הגעת החבילה לנקודת החלוקה תקבלו בהודעת סמס.

שימו לב! במידה ואתם גרים ביישוב מרוחק ייתכן ולא תהיה נקודת חלוקה ביישוב עצמו. מומלץ לבדוק ולוודא מראש ובמידה ואין נקודת חלוקה תוכלו לרשום בהערות לאיזו נקודת חלוקה ביישוב סמוך תרצו שנשלח את ההזמנה או שתבחרו במשלוח עם שליח עד הבית.

איסוף עצמי

איסוף עצמי מתאפשר ממחסני חברת איהאוס, בכתובת תל גיבורים 5 (בית טפר), קומה 3, חדר 321, תל אביב.

ניתן להגיע לאסוף בימים ראשון עד חמישי בין השעות 9:00 עד 17:00.

ניתן להגיע עם הרכב עד לקומה 3, החניה היא חינם לשעה הראשונה ואין בעיה של חניה לצורך איסוף הזמנה.

רק לאחר שקיבלתם אישור (שיישלח במייל ובהודעת וואטסאפ) אתם יכולים להגיע בימים ובשעות שרשמנו למעלה, לציין את שמכם ואת מספר ההזמנה שלכם. 

אין צורך להודיע או לתאם הגעה לאחר שקיבלתם אישור שההזמנה מוכנה.

משלוח מהיר

רק הזמנות שבוצעו עד השעה 10:00 יסופקו לבית הלקוח באותו יום (למעט ערים שמודגשות)

הזמנות שבוצעו לאחר השעה 10:00 בימים ראשון עד רביעי יסופקו יום למחרת.

הזמנות שבוצעו לאחר השעה 10:00 ביום חמישי יסופקו ביום ראשון.

האספקה לרוב תהיה בשעות אחר הצהריים ועד שעות הערב המאוחרות!

רשימת הערים שניתן לשלוח אליהן

אבן יהודה
אביחיל
אודים
אור יהודה
אור עקיבא
אזור
אחיסמך
אירוס
אלישמע
אמונים
ארסוף
אשדוד
אשקלון
באר גנים
באר יעקב
בארות יצחק
בית אלעזרי
בית דגן
בית עריף
בית חנן
בית חנניה
בית נחמיה
בית יהושע
בית יצחק
בית יצחק שער חפר
בית עובד
בית עזרא
בני דרור
בני עטרות
בנימינה (ללא גבעת עדה)
בן זכאי
בני ברק
בני עייש
בצרה
בת ים
גאולים
גאליה
גבעת ברנר
גבעת השלושה

גבעת חן
גבעת שמואל
גבעתיים
גדרה
גיבתון
גינתון
גליל ים
גלילות
גן יבנה
גן חיים
גני עם
גני יוחנן
גני תקווה
גנות בדר
גנות
געש
ג’סר א זרקא
גן שמואל
גת רימון
הוד השרון
הרצליה
זיתן
זכרון יעקב
חבצלת השרון
חדרה
חולון
חיפה (מהיום למחר)
חמד
חצור
חרות
יבנה
יגור (מהיום למחר)
יהוד
ינוב
ירקונה
ישרש
יקום
כפר ביל”ו
כפר הנגיד
כפר חב”ד

כפר יונה
כפר טרומן
כפר מל״ל
כפר מעש
כפר נטר
כפר שמריהו
כפר סבא
כפר סירקין
לוד
מגשימים
מודיעין
מודיעין עילית
מכבים רעות
מזור
מזכרת בתיה
מעגן מיכאל
מקווה ישראל
משמר השבעה
נווה ירק
נווה ימין
נופך
נחלים
נטעים
ניצן
ניצן ב
ניצנים
ניר צבי
נס ציונה
נורדיה
נשר (מהיום למחר)
נתניה
סביון
עדנים
עינת
עין ורד
עין שריד
עיינות
פרדס חנה – כרכור
פרדסיה
פתח תקווה

צופית
צורן
צור משה
קדימה
קדרון
קיסריה
קרית אתא (מהיום למחר)
קרית אונו
קרית ביאליק (מהיום למחר)
קרית ים (מהיום למחר)

קרית מוצקין (מהיום למחר)
קרית עקרון
ראש העין
ראשון לציון
רחובות
רינתיה
רמלה
רמת גן
רמת אפעל
רמות השבים
רמת השרון
רעננה
רשפון
שדות ים
שדה ורבורג
שדה עוזיהו
שוהם
שפיים
שתולים
תל אביב
תל יצחק
תל מונד